blusdeken

Vorig jaar is door de consumentenbond een test uitgevoerd met blusdekens. Daarbij bleek dat 4 van de 10 blusdekens niet veilig waren bij het blussen van een frituurbrand (vlam in de pan).

De producenten van blusmiddelen hebben hierbij de opdracht gekregen vanuit de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit om de blusdekens te verbeteren zodat ze voldoen aan wet en regelgeving.

Vanuit de branchevereniging VEBON (grofweg branchevereniging van leveranciers van blusmiddelen) is recent een veiligheidscampagne gestart die ook in het nieuws is geweest, daarnaast wordt een flyer uitgebracht..

Zie onderstaand de tekst van de campagne:

Gebruik geen blusdekens voor frituurbranden!

Uit nader onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is gebleken dat blusdekens niet geschikt zijn om de huidige type frituurbranden te kunnen doven. VEBON adviseert consumenten frituurbranden bij voorkeur met een vetblusser te doven. Frituurbranden kunnen ontstaan bij het bakken van oliebollen, friet, kroketten, loempia’s, etc. Blus in ieder geval nooit met water, dat verergert de situatie. Blusdekens zijn prima bruikbaar voor andere kleine beginnende branden en voor het doven van een in brand geraakte persoon.
VEBON waarschuwt geen blusdekens te gebruiken voor frituurbranden!

Bron: VEBON.

Zie ook campagnewebsite van VEBON: http://frituurbrand.nl

Als gevolg van deze campagne zullen nieuwe blusdekens uitgegeven door bij de VEBON aangesloten producenten / leveranciers voorzien worden van een waarschuwingssticker.

HVE neemt het standpunt over van de brancheorganisatie van leveranciers van blusmiddelen (VEBON): Gebruik geen blusdeken voor frituurbranden.

Een beginnende frituurbrand kan geblust worden met een goed passende deksel of een F-blusser.

Zorg dus voor een nuancering in je les over kleine blusmiddelen. De blusdeken is wel geschikt voor een kleine beginnende brand of in brand staand persoon. Waar nodig wordt de presentatie aangepast.

Nieuwe blusdekens worden voorzien van een waarschuwingssticker. Zie onderstaand voorbeeld